Uçak Gemileri (Aircraft Carriers)
Ancak uçakların inişi ve kalkışı için gereken pistlerin sadece karada olması kullanımlarını kısıtlıyor, komutanlar için sorun çıkartıyordu. Ayrıca uçaklar, gemiler için de bir sorundu. Hem uçakları taşıyabilmek hem de düşman gemilerine karşı kullanabilmek için uçak gemileri icad edildi.
Günümüzde uçak gemileri yeni bir kademeyle, Süper Uçak Gemileri kademesiyle denizlerde hakimiyetini sürdürmektedir. Başı çeken Amerika Birleşik Devletleri ile birlikte 9 ülke bugün çeşitli boyutlarda uçak gemilerine sahiptir.
Amerika Birleşik Devletleri, birçok uçak gemisi filosunu dünyanın çeşitli denizlerinde konuşlandırmıştır (Bunlardan en bilineni Akdeniz'de 6. Filo olarak adlandırılan filodur)
Ideal bir uçak gemisini inceleyelim
(2.Resim) 262-300 mile yakın yol alabilirler. Genellikle 100 tona kadar ağırlıkta olabilirler. Yukarıda ki resimde uçak gemisini kaba bir şekilde görmektesiniz.
1- F-35 Uçakları (değişkenlik gösterebilir.)
2- Longe - range radar (uzun mesafe radarlar)
3- Medium - range radar (Orta menzilli radarlar)
4-Aircraft lifts - (uçak asansörleri)
5-Hangar
6- Small calibre gun (kısa mesafe silahlar)
7-komuta görevlileri odası
8- Motor odası ve pervaneler.
Bir uçak gemisi kabaca bunlardan oluşuyor. Şimdi bu işin teknik kısmına bakalım.
Bu uçak gemisinde ise, fırlatma rampaları, inişler için adalar, uzaktan kontrollü silah sistemleri, uzun menzilli roket sistemleri, piston, fren sistemleri, yakıt sistemi servis sistemi gibi bölümlerini görmektesiniz.
Nükleer Uçak Gemileri
II. Dünya Savaşı'nın bitimi ile dünya daha önce olmamış bir şeyle,Soğuk Savaşla karşılaşmıştı. Nükleer enerjinin keşfi ile dünya denizlerinde yol alan gemilerin menzilleri 20-30 yıl boyunca hiç yakıt yenilemeden ilerleyebilecek kademeye getirilmişti.
İlk nükleer uçak gemisi olan USS Enterprise, dünya denizlerinde Amerikan Donanması'nın göz bebeği olmuş, Sovyetler Birliğine'ne karşı girişilen soğuk savaşta önemli bir psikolojik ve askeri üstünlük kazandırmıştır.
Günümüzde uçak gemileri ise sınıf atlamış, “Süper Nükleer Uçak Gemileri” kademesiyle denizlerde hakimiyetini sürdürmektedir. Bu gemiler, Amerika’nın elindeki en etkili en büyük güçtür.
Sistemin çalışması gemi içerisine konulan 10-15m2’lik alana PWR tipi reaktörlerin konulmasıyla başlar. Reaktörlerden elde edilen yoğun buhar gücü hızlı bir şekilde türbinlere gönderilir ve pervane şaftının dönmesiyle gerekli elektrik jeneratörlerden enerji üretilir. Boşa çıkan buhar ise ısıtma sistemlerinde kullanıldıktan sonra soğutularak reaktöre geri yollanır. Kısaca kapalı çevrim içerisinde döngü gerçekleşir.
Uçak Gemileri araştırmamız bu kadardı.
Yorumlar
Yorum Gönder